Mια ξεχωριστή συνέντευξη με την Πρόεδρο του HIDA-Hellenic Interior Designers Association [EΔΙΕ], Μιμή Τσιφωντίδου

BY LENA // JANUARY 14, 2014

Η HIDA Hellenic Interior Designers Association – EΔΙΕ Ένωση Διακοσμητών Ελλάδας είναι μια ένωση από Ιnterior Designers, Industrial designers, Ιnterior Architects, Landscape Architects της Ελλάδας που προσπαθούν με τον τρόπο τους ν’ αναδείξουν τα προσόντα των Ελλήνων σχεδιαστών στη χώρα μας.

Επειδή οι καιροί πλέον είναι δύσκολοι και ο ελληνικός λαός έχει χάσει το δρόμο του, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό μας, γιατί κακά τα ψέματα αν δεν υπήρχε η Αρχιτεκτονική και αυτό το “κουτί” που μας περιβάλλει στην καθημερινή μας ζωή και κουτιά εννοούμε το σπίτι, το γραφείο, το εστιατόριο ακόμα και ένα κιόσκι, δεν θα υπήρχε πολιτισμός. Κανένας δε μπορεί να αρνηθεί ότι η Αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός του δεν αποτελεί την υπέρτατη τέχνη που μας καθορίζει. Όπως και η ομάδα του Grarxi χαιρόμαστε όταν δημιουργούνται παρόμοιες ενώσεις που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και πόσο μάλλον για την Ελλάδα. Έτσι βρήκαμε την πρόεδρο της οργάνωσης Μιμή Τσιφωντίδου την οποία ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιέρωσε για να εξηγήσει το έργο της ένωσης Διακοσμητών Ελλάδος.

Μ.Τ. Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ, που μου δίνετε ένα βήμα να μιλήσω για το Design και τους δημιουργούς του. Προσωπικά εργάζομαι σ’ αυτόν τον χώρο, κοντά στις 4 δεκαετίες. Όταν βγήκα στην αγορά οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τίποτα. Τότε κυριαρχούσαν στην οικοδομική αγορά οι πολιτικοί μηχανικοί. Αρχιτέκτονες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και Interior Designers ήταν άγνωστες λέξεις για την πλειονότητα του κόσμου. Δώσαμε μάχες για να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς κάνουμε, αλλά μάθαινε πολύ αργά. Μόλις στην δεκαετία του ’90, άρχισαν να χρησιμοποιούν αρκετά και την δική μας ειδικότητα. Βεβαίως η δουλειά μας κακοποιήθηκε πολύ και σ’ αυτό συνέβαλαν και ανταγωνιστικές κακές συμπεριφορές από άλλες ειδικότητες και κάποιοι «κακοί» συνάδελφοι μας και οι «κομήτες» που εισχωρούσαν στον χώρο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα και το πάλεψα να δημιουργηθούν ενώσεις, έστω και τοπικές, οι οποίες συλλογικά να φροντίσουν να αποκαταστήσουν την δουλειά μας στην ελληνική κοινωνία. Συνάντησα πολλά σ’ αυτήν την πορεία, αλλά δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τα αναφέρω, τα γράφω σε ένα σημειωματάριο, έτσι για να το αφήσω στην Ένωση σαν αναμνήσεις. Πάντως σε όλη αυτήν την πορεία ένα πράγμα κατάλαβα, «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και να έχουμε ενιαία γραμμή σε όλα τα σοβαρά θέματα». Μόνον έτσι θα καταφέρουμε πράγματα. Ωραίες και αξιόλογες οι μεμονωμένες κινήσεις, αλλά δεν φέρνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα γι’ αυτό και σας καλώ, προσωπικά, αν αγαπάτε το Design, να γίνετε μέλη αυτής της Ένωσης και να γίνετε η φωνή της.
Για σκεφτείτε το…”

1. Τι είναι λοιπόν το H.I.D.A. – Hellenic Interior Designers Association E.ΔΙ.Ε. – Ένωση Διακοσμητών Ελλάδας;

Είναι αυτό ακριβώς που λέει η απλή μετάφραση. Ε.ΔΙ.Ε. σημαίνει Ένωση Διακοσμητών Ελλάδας η λέξη Διακοσμητής όπως γνωρίζουμε την δουλειά μας δεν είναι αντιπροσωπευτική, αλλά είναι γνωστή στον πολύ κόσμο. Οι Interior Designers, δημιουργικός κλάδος με σημαντική θέση στον μελετητικό, σχεδιαστικό και κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2012 για τον δικό τους ενιαίο φορέα. Η ΕΔΙΕ απευθύνεται στους επαγγελματίες designers, στους φοιτητές, αλλά και σε φορείς, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εν δυνάμει πελάτες της. Στηρίζει τα μέλη της, τους συνεργάτες της και τους προμηθευτές της, πιστεύοντας ότι πρέπει να τους ενώνουν κοινοί σκοποί και φιλοσοφία. Φιλοδοξεί να γνωστοποιήσει τις δράσεις της στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και να αυξήσει το κύρος το μελών, των συνεργατών της και του επαγγέλματος. Αυτό είναι δέσμευση και θέμα χρόνου να επιτευχθεί.

2. Ποιοι είναι οι ιδρυτές της;

Η Πανελλήνια Συνάντηση τον Μάρτιο του 2012 και η ίδρυση της Ένωσης Διακοσμητών Ελλάδας – Ε.ΔΙ.Ε. είναι μία πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διακοσμητών Κεντρικής Ελλάδας – Ε.ΔΙ.Κ.Ε. που υφίσταται από το 1999, σε συνεργασία με τις άλλες υφιστάμενες τοπικές Ενώσεις Διακοσμητών Ε.ΔΙ.ΒΙ.ΘΕ., Ε.ΔΙ.Ε.ΠΕ.ΘΕ. από το 2004 και μεγάλο αριθμό συναδέλφων από όλη τη χώρα. 

Τον Μάρτιο του ’12, η 1η Πανελλήνια Συνάντηση των Διακοσμητών, στην Αγριά Βόλου, με συμμετοχή 320 ατόμων, είχε στόχο την απόφαση για την ίδρυση Πανελλαδικού Φορέα. Έγινε ανοικτή συζήτηση για την καταγραφή των σκοπών της Ένωσης και ψηφίστηκε 10μελης διοικούσα επιτροπή, για να ξεκινήσει τις ενέργειες ίδρυσης. 

Στην Ένωση γίνονται δεκτοί Interior designers, Industrial designers, Ιnterior Architects, Landscape Architects επαγγελματίες, υπάλληλοι, σπουδαστές, απόφοιτοι από όλη την Ελλάδα, αλλά και εμπλεκόμενοι στον κλάδο επιχειρηματίες, επιχειρήσεις, τεχνίτες-συνεργάτες, κατασκευαστές, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, περιοδικά, που δρουν υποστηρικτικά και αλληλέγγυα στο έργο μας και θέλουν να συμμετέχουν, ως μέλη αυτού του Πανελλήνιου νέου φορέα, πιστεύοντας και ενεργώντας σε μια κοινή προοπτική.

3. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της οργάνωσης;

  • Ο Ενιαίος κώδικας επαγγελματικών αρχών
  • Ο Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των αμοιβών
  • Η προώθηση όλων των μορφών συνεργασίας των μελών της
  • Η επίδειξη ενεργούς αλληλεγγύης στην επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα όλων των μελών
  • Η εκπαίδευση και συνεχόμενη εξέλιξη των μελών όλων των επιπέδων
  • Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μελών, στους τομείς αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων, αρχιτεκτονικής περιβάλλοντος χώρου, σχεδιασμού αντικειμένων και εκπαιδευτικής καριέρας και η βοήθεια στο «επιχειρείν».
  • Η ανάπτυξη της σωστής συνεργασίας με το επαγγελματικό περιβάλλον
  • Η ανάπτυξη της κοινωνικής υπευθυνότητας και προσφοράς
  • Η δημιουργία ειδικού λογαριασμού, για την βοήθεια συναδέλφων που αδυνατούν, λογω οικονομικών, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του χώρου, ιδιαίτερα, επιμόρφωσης
  • Η συμβουλευτική ενημέρωση στα καθημερινά προβλήματα του επιχειρείν (φορολογικά, ασφαλιστικά, λογιστικά, επιδοτήσεις κ.λπ.)
  • Η ένταξη μας στην BEDA & IIDA. Από τα πιο σημαντικά

Κάποτε πρέπει και οι Έλληνες Designers να αποκτήσουν την δική τους φωνή και παρουσία στο εξωτερικό, να μετέχουν σε διεθνή projects και εκθέσεις έργου. Να δημιουργήσουν το Ελληνικό κέντρο Design, να ανοίξουν την πόρτα του στους απλούς ανθρώπους και να τους μάθουν πως και γιατί να το εντάξουν στην ζωή τους. Να τους μάθουν ότι αισθητική είναι η κάθε μορφής ποιοτική έκφραση της καθημερινότητας μας και αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα χρήματα, χρειάζεται όμως γνώση.

Ποιος θα το κάνει αυτό? Μεμονωμένα οι συνάδελφοι? Δεν γίνεται, δεν τους δέχονται , μόνον πανελλήνιο φορέα δέχονται και οι συνάδελφοι ακόμη ρωτούν γιατί να γίνουν μέλη στην ΕΔΙΕ.

Αλλάξαμε αιώνα, αλλά ακόμη κουβαλάμε τερτίπια και καχυποψίες.

4. Ποια είναι η άποψη σας για το Interior Design στην Ελλάδα του 2014; 

Το Interior Design στην Ελλάδα του 2014, αν καταφέρουμε να πάρει την θέση που του αξίζει, γιατί δεν την έχει ακόμη, θα εκτιναχτεί και θα εξηγήσω τον λόγο. Οι Έλληνες έχουμε πολυμήχανο μυαλό και τεράστια φαντασία και σήμερα έχουμε και πολύ γνώση, το είδα αυτό στο εξωτερικό, αυτό που μας λείπει είναι η στήριξη και η προβολή. Έχουμε ανθρώπους με τάλαντο, που χάνονται, γιατί ακόμη και εσωτερικά προβάλλουμε τους ξένους. Δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη την κουλτούρα και εκείνα τα μέσα για να προβάλλουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Αλλά είναι θέμα χρόνου. Εμείς ως ΕΔΙΕ στοχεύουμε πολύ ψηλά και πολύ ελληνικά. Ήδη αλληλογραφούμε με την BEDA και την IIDA γι’ αυτό το θέμα και θέλουμε να πιστεύουμε αν μας βοηθήσουν οι συνθήκες και οι συνάδελφοι, ότι θα δημιουργήσουμε την σχολή του Ελληνικού Interior Design που, επιτρέψτε μου, έχει πολύ βαθιές ρίζες. Είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί οι νέοι συνάδελφοι είναι φοβεροί και πρέπει να τους αναδείξουμε… Τρελαίνομαι να μιλώ μαζί τους και να χαζεύω την δουλειά τους, αλλά πρέπει, πάση θυσία, να «τρελαθούν» και άλλοι με όλα αυτά…

5. Ποιος είναι ο λόγος κάποιος να αναζητήσει έναν επαγγελματία διακοσμητή;    

Οι διακοσμητές «βλέπουν» με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όμως το πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που εργάζονται και λειτουργούν στον χώρο.

Οι διακοσμητές εκπαιδεύονται, για να κάνουν πολύ περισσότερα από την αγορά επίπλων και κάποιες χαριτωμένες λεπτομέρειες. Χρησιμοποιούν αναλυτική σκέψη για λύσεις, που ικανοποιούν τις ανάγκες του χρήστη και προβλέπουν τις μελλοντικές χρήσεις του χώρου. 

Το μελετημένο περιβάλλον, πρέπει να έχει λυμένο το λειτουργικό κομμάτι και να προχωρά στην αισθητική, που θα μείνει στον χρόνο σχεδόν ανέπαφη. Αυτή είναι και η φιλοσοφία μας. 

Μελετώ έναν χώρο και τον σχεδιάζω, σημαίνει ενημερώνομαι για τις προσωπικές ανάγκες του χρήστη, «μπαίνω» στην θέση του, στον τρόπο ζωής του, στον τρόπο δουλειάς του και προσπαθώ να προβλέψω και να λύσω τα τυχόν προβλήματα, ώστε τελικά ο χρήστης να ζει η να εργάζεται σωστά, μέσα σ’ ένα χώρο, που τον εκπροσωπεί και τον «αγκαλιάζει».

Η ΕΔΙΕ δημιουργήθηκε με σκοπό να επικοινωνήσει στα μέλη της, στα εν δυνάμει μέλη της αλλά και στους εν δυνάμει πελάτες, ακριβώς αυτόν τον τρόπο δουλειάς.

Θέλει να αγκαλιάσει όλους όσους πιστεύουν σ’ αυτή την αρχή και θέλουν να αγωνισθούν μέσω της έργου τους και να την διαδώσουν στην Ελληνική κοινωνία.

Δηλώνουμε απερίφραστα, ότι σεβόμαστε όλους τους επαγγελματίες και ως εργαζόμενοι σοβαρά, απαιτούμε να μας σέβονται για το έργο, που προσφέρουμε σε όσους επιλέγουν να συνεργαστούν μαζί μας.

Φιλοδοξούμε να περάσουμε όλες τις αρχές και την ενημέρωση εκείνη, ώστε να βοηθήσουμε τα μέλη μας να γίνουν ακόμη καλύτερα, τους επαγγελματίες τουτομέα μας, να μας γνωρίσουν, αλλά και τους εν δυνάμει πελάτες μας, να καταλάβουν τι μπορούμε να τους προσφέρουμε.

Σήμερα, που η αγορά απαιτεί, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,  έξυπνες και επιμελημένες κατασκευές, που σέβονται τον άνθρωπο, το περιβάλλον του, την οικολογία και την οικονομία, πιστεύουμε ότι ο ρόλος μας αναδεικνύεται και είναι καθοριστικός για τις επιλογές των πελατών, τόσο σε νέες κατασκευές, όσο και σε ανακαινίσεις υφιστάμενων χώρων .

6. Ποια η συμβουλή σας για τους ανερχόμενους διακοσμητές; Υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα;

Σεβασμός, Σεβασμός, Σεβασμός, Ήθος, και συνεχής Γνώση, Επιμόρφωση.
Σεβασμός σ’ αυτό που κάνουν,
Σεβασμός στον πελάτη τους,
Σεβασμός στους συνεργάτες τους,

Σεβασμός στους συναδέλφους
Η δουλειά μας είναι συλλογική και αν η ομάδα δεν σέβεται τα μέλη της, το αποτέλεσμα είναι οικτρό και μακροπρόθεσμα καταστροφικό.

Κάτω από αυτές τις αρχές, ΝΑΙ υπάρχει μέλλον, αλλά κατά την γνώμη μου το μέλλον είναι στις ομάδες, στις συνεργασίες, ΟΧΙ στις μονάδες. Η ενωμένη προσπάθεια δίνει καλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα εάν το κάθε μέλος της ομάδας αναλάβει τον τομέα, που διαχειρίζεται καλύτερα. Δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο καλοί σε όλα… Και ο σολίστας, με «πλάτη» μια οργανωμένη ορχήστρα αναδεικνύεται.

7. Το Grarxi είναι μια προσπάθεια νέων σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών να διαδίδουν με τον πιο λαϊκό τρόπο στους ανθρώπους την ομορφιά του Design στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό;

Σας είδα και σας έψαξα, θεωρώ ότι είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και θέλει στήριξη και υποστήριξη και διάδοση. Αφήστε όμως όλον τον κόσμο, εκπαιδεύστε τους Έλληνες να εκτιμούν την δουλειά μας και να συζητούν γι’ αυτήν. Αναδείξτε την δουλειά μας και εξηγήστε την, αυτό σημαίνει εκπαίδευση «σου εξηγώ γιατί το σκέφτηκα έτσι, για να μπορείς να εκτιμήσεις το αποτέλεσμα». Έχουμε και εμείς ιδέες γύρω από αυτά, αλλά επειδή και κάποια μέλη της Ένωσης σκέπτονται μια παρόμοια κίνηση, θα μου επιτρέψετε να σεβαστώ την προετοιμασία τους.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την ευκαιρία αυτής της κουβέντας και πραγματικά ευελπιστώ σε μια πιο ουσιαστική συνεργασία μέσα από την ΕΔΙΕ.

πηγή και επιμέλεια συνέντευξης Christina Kokkinakou – http://www.interiordesigners.gr

http://www.interiordesigners.gr/2014/01/synenteuxi-me-tin-proedro-tou-hida-mimi-trifontidou/

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΕΔΙΕ

© 2014-17 Ένωση Διακοσμητών Ελλάδος
Design by entropia, Powered by Cherryplus

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπιόνης 8, 41335, Λάρισα

+306953010188

info@edie-hida.org.gr

Instagram Twitter Pinterest LinkedIn