ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣ

1.Γιατί χρειάζεται κάποιος, διακοσμητή; Δηλαδή, ο απλός πολίτης δεν έχει άποψη και χρειάζεται την άποψη κάποιου άλλου;
ΕΔΙΕ: Ποτέ δεν θεωρούμε ότι ο άνθρωπος, που μας ζητάει να συνεργασθούμε, δεν έχει άποψη. Αντίθετα, ο πελάτης αυτός είναι πολύ υποψιασμένος για να αναζητά ειδικευμένους επαγγελματίες του είδους. Άλλωστε ένας διακοσμητής μπαίνει σ’ ένα έργο όταν κληθεί και αυτός που ζητά τη συνεργασία έχει άποψη γι’ αυτό. Γενικά, ο διακοσμητής καλείται με τις γνώσεις του να βάλει σε μία κατεύθυνση τα θέλω του πελάτη του, χωρίς φυσικά να τα ακυρώνει.

2. Τι είναι Διακόσμηση και γιατι χρειάζομαι Διακοσμητή;
ΕΔΙΕ: 
Διακόσμηση είναι η τέχνη, που αναλύει τις εξειδικευμένες ανάγκες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη-χρήστη και διαμορφώνει τον χώρο του βάσει αυτών. Η Διακόσμηση είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη και διέπεται από αρχές και κανόνες, απαιτούνται δε ειδικές γνώσεις πάνω σε πολλά τεχνικά θέματα, πέραν βέβαια της ανεπτυγμενης αισθητικής, που θεωρείται απαραίτητη.

3. Οι φίλοι μου έκαναν ένα ωραίο σπίτι μόνοι τους, χωρίς να προσφύγουν σε κάποιον ειδικό. Εγώ γιατί να το κάνω όταν για το καινούργιο μου σπίτι κάνω τόσα έξοδα;
ΕΔΙΕ: Θα ήταν ανόητο να υποστηρίξουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι, εκτός των διακοσμητών που έχουν αισθητική άποψη, ισορροπία και κριτήριο. Όμως όπως είπαμε πιο πάνω απαιτούνται και ειδικές γνώσεις εργονομίας, σχεδιαστικές, οικοδομικές, γνώσεις για την λειτουργία των χρωμάτων κ.α. Γι’ αυτό πιστεύουμε, ότι ακόμα και αν παραδεχθούμε ότι οι γνωστοί σας είναι εξαιρετικά χαρισματικά άτομα, οι λύσεις που δόθηκαν στον δικό τους χώρο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λύσουν και τα προβλήματα του δικού σας.

Η κατασκευή ενός σπιτιού, όντως, συνεπάγεται έξοδα και κανείς δεν σας υποχρεώνει να καταφύγετε σε διακοσμητή, παρά μόνον αν πιστεύετε ότι θα σας προσφέρει ουσιαστικά. Πάντως με τη φροντίδα του διακοσμητή ένα σπίτι είναι ωραίο όχι μόνον αισθητικά, αλλά και λειτουργικά!!!

4. Μήπως τελικά ο διακοσμητής είναι μόνο για τους οικονομικά ευκατάστατους, που μπορούν να αντέξουν επιπλέον κόστος;
ΕΔΙΕ: Ο διακοσμητής αναλαμβάνει ό,τι του αναθέσουν και πληρώνεται ανάλογα με το είδος συνεργασίας και βάσει ενιαίου τιμοκαταλόγου και γραπτης προσφορας. Ρωτήστε και μάθετε πριν συνεργασθειτε με ένα διακοσμητή, ζητειστε γραπτη προσφορα. Το ωραίο περιβάλλον το έχουμε ανάγκη και το αξιζουμε ΟΛΟΙ και όχι μόνον οι ευκατάστατοι. Πάντως, έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι ο διακοσμητής κάνει καλύτερη ταξινόμηση των εξόδων. Δηλαδή επιτυγχάνει καλύτερο και πιο λειτουργικό αποτέλεσμα με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα.

5. Μήπως ο διακοσμητής θα μου επιβάλλει το δικό του γούστο ή θα με οδηγήσει σε ακριβές επιλογές αντικειμένων για το σπίτι;
ΕΔΙΕ: Καταρχήν για να συμβεί αυτό, πρέπει να του το έχετε επιτρέψει. Παρόλα αυτά στην περίπτωση, που ένας διακοσμητής επιβάλλει το δικό του γούστο, αυτό για τα δικά μας πιστεύω είναι αποτυχία, όσο αισθητικά καλό και αν είναι το αποτέλεσμα. Διότι δημιούργησε εναν χώρο για τον εαυτό του και οχι για τον πελάτη του. Όσον αφορά στις επιλογές των αντικειμένων, αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς. Ο διακοσμητής μπορει και πρέπει να προτείνει διάφορες επιλογές, η τελική απόφαση όμως, επιβάλλεται να είναι του πελάτη.

6. Γιατί να προσλάβω διακοσμητή όταν τα περισσότερα καταστήματα έχουν δικούς τους διακοσμητές, οι υπηρεσίες των οποίων μάλιστα δεν χρεώνονται;
ΕΔΙΕ: Πράγματι σήμερα ακόμη και οι πιο μικρές εταιρείες διαθέτουν κάποιον συνεργάτη – διακοσμητή, ευτυχώς… Όπως όμως είναι ευνόητο, λογικό και απόλυτα θεμιτό, η κάθε εταιρεία προωθεί τα δικά της προϊόντα. Ο δε συνεργάτης της είναι αδύνατον να συνυπολογίσει άλλα προϊόντα από άλλες εταιρείες και του είναι δύσκολο στην ολιγόωρη συζήτηση μαζί σας, να αναλύσει σε βάθος τις ρεαλιστικά δικές σας ανάγκες. Σκεφθείτε ότι ο κάθε χώρος αποτελείται από επί μέρους στοιχεία που πρέπει να συνδεθούν αρμονικά για την δημιουργία ενός ειδικού και μοναδικού προσωπικού περιβάλλοντος. Άλλωστε ο διακοσμητής πληρώνεται από εσάς, ενώ ο συνεργάτης - διακοσμητής πληρώνεται από την εταιρεία για να είναι γνώστης του συγκεκριμένου προϊόντος και να το προωθεί σωστα. Αυτό που σίγουρα μπορεί να κάνει άψογα είναι να βοηθήσει με τις εξειδικευμένες γνώσεις του, τον συνάδελφο του στην τελική του πρόταση, ως προς την τελική απόφαση.

Σεβόμαστε όλους τους συναδέλφους μας, που εργάζονται στις διάφορες επιχειρήσεις, γιατί έχουν εξειδικευμένη γνώση στο αντικείμενό τους, όμως είναι αδύνατο να έχουν συνολική άποψη του χώρου, του ύφους και των απαιτήσεων του πελάτη. Βεβαιως αν πιστεύετε ότι, αποσπασματικές απόψεις μπορούν να σας βοηθήσουν στη συνολική κατασκευή, τότε σαφώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους συγκεκριμένους συναδέλφους μας.

7. Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο διακοσμητή; Όταν το σπίτι έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να αγοράσω τα έπιπλα;
ΕΔΙΕ: Οχι ειναι η πιο λανθασμενη επιλογη. Κατά την άποψη μας η βάση ενός χώρου ξεκινά από τη σωστή χωροταξική μελέτη, τη σωστή οργάνωση και λειτουργία του και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν συνεργασθείτε με τον διακοσμητή από την αρχή, ακόμη και πριν πέσουν τα μπετά. Ένας μεγάλος Διακοσμητής και δάσκαλος έλεγε: "πριν πέσουν τα μπετά, γιατί στο χαρτί σβήνεις και ξανασχεδιάζεις χωρίς πολλά έξοδα". Η λειτουργικότητα και η αισθητική επιβάλλεται να ισορροπούν. Σ’ ένα κακώς οργανωμένο περιβάλλον, ακομα και η πιο άψογη αισθητική δεν φιλοξενείται σωστά!!!

8. Πως και που θα βρω έναν αξιόπιστο διακοσμητή;
ΕΔΙΕ: Αξιόπιστος επαγγελματίας διακοσμητής θεωρείται αυτός, που είναι ικανός να αποδείξει τις σπουδές του και την επαγγελματική του οντότητα και αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην ουσία είναι αυτός που σέβεται την επαγγελματική δεοντολογία του κλάδου μας. Σημειώνεται ότι η ΕΔΙΕ δέχεται, ως τακτικά μέλη της μόνον αυτούς τους επαγγελματίες και υποστηρίζει συγκεκριμένη φιλοσοφία δουλειάς, βάσει της οποίας δρα συμβουλευτικά στα μέλη της.

9. Πόσο πρέπει να πληρώσω ένα διακοσμητή και πως θα ξέρω ότι δεν πληρώνω παραπάνω απ’ όσο δίνει η αγορά;
ΕΔΙΕ: Οι επαγγελματίες διακοσμητές-μέλη της ΕΔΙΕ εργάζονται βάσει ενιαίου τιμοκαταλόγου και ανάλογα με τον τρόπο συνεργασίας τους, δινουν γραπτη προσφορα και αν γινει αποδεκτη, υπογράφουν και ενιαία συμφωνητικά παροχής υπηρεσιών. Συμβουλεύουμε να ρωτά κανείς το κόστος και να διαβάζει το αντίστοιχο συμφωνητικό, πριν αναθέσει την εργασία που θέλει.

10. Όλοι οι διακοσμητές είναι εξίσου καλοί και σε κατοικίες και σε επαγγελματικούς χώρους, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους;
ΕΔΙΕ: Το βέβαιο είναι ότι κάθε έργο είναι ένα αντικείμενο μελέτης και ως τέτοιο το αναλύεις και προσπαθείς να δώσεις λύσεις στα επι μέρους προβλήματά του. Επίσης βέβαιο είναι ότι, οι διακοσμητές διδάσκονται πώς να μελετούν ένα χώρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν ειδικεύονται περισσότερο σε εναν τομεα. Αν θα είναι καλοί σ’ αυτό που παραδίδουν, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, με κυριότερη την επαφή, που έχει ο διακοσμητής με τον πελάτη του. Σίγουρα, πάντως, το καλό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα ευθέως ανάλογο με τη δαπάνη.

11. Πως μπορώ να εμπιστευθώ εναν διακοσμητή, οτι θα μου κάνει αυτο που θέλω;
ΕΔΙΕ: Υπάρχουν τριών ειδών διακοσμητές:

Α. Εκείνοι, που επιβάλλουν τις απόψεις τους στον πελάτη.
Β. Εκείνοι, που απλώς εφαρμόζουν τις απαιτήσεις του πελάτη τους.
Γ. Εκείνοι, που προσπαθούν να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις του πελάτη τους, με το εργονομικά και αισθητικά «ορθό».

Γιατι ενα υπνοδωμάτιο, χώρος ηρεμίας, βαμμένο σε ένα κατακόκκινο χρώμα, εξ ορισμού διεγερτικό, δεν είναι ο,τι πιο σωστό μπορεί να φαντασθεί κανείς, ακόμη και αν είναι σφοδρή επιθυμία του πελάτη-χρήστη. Ο σωστός επαγγελματίας διακοσμητής πρέπει να αναλύσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της επιλογής στον πελάτη του και αν δεν υπάρξει αλλαγή απαίτησης, πρέπει να επιλέξει τον σωστό τόνο και την ποσότητα, που θα είναι αβλαβής στον χρήστη.

Η ΕΔΙΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ.

12. Πως θα ξέρω, οτι ο Διακοσμητής που προσέλαβα ειναι ενας υπεύθυνος Επαγγελματίας;
ΕΔΙΕ: 
Σωστή ερώτηση! Όπως σε όλα τα επαγγέλματα και εδώ υπάρχουν «ευκαιριακοί» που εκμεταλλεύονται την έλλειψη ενημέρωσης καθώς και το γνωστόν «στην Ελλάδα είσαι ο,τι δηλώσεις».  Η ΕΔΙΕ - ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κάνει τακτικά μέλη, όσους αποδεικνύουν τις σπουδές τους και την νομιμότητα της εργασίας τους, εργάζονται δε σύμφωνα με τον διεθνη κώδικα δεοντολογίας, όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους πελάτες. Μόνον σ’ αυτούς παρέχει την ταυτότητα της Ένωσης.Ζητήστε του λοιπόν να σας δείξει την ταυτότητα μέλους της ΕΔΙΕ και απευθυνθείτε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της 'Ενωσης, για κάθε διευκρίνηση ή βοήθεια ή ακόμη και για διάφορα, που τυχόν προκύψουν στις σχέσεις σας.

13. Θέλω να συνεργαστω με Διακοσμητή, αλλά φοβάμαι οτι είναι ακριβός! 
ΕΔΙΕ: 
Είναι δεδομένο ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να αμείβεται για το προϊόν, που παράγει έστω και αν αυτό είναι απλές συμβουλές, που όμως προέρχονται από σπουδές και εμπειρία και λύνουν προβλήματα. Στην περίπτωση παροχής υπηρεσίας, οπου και εντάσσεται η δουλειά του διακοσμητή η ΕΔΙΕ προτείνει στα μέλη της ένα τιμοκατάλογο μινιμουμ αμοιβών, για επί μέρους εργασίες ή συνολικό έργο, ο οποίος διαμορφώνεται ανάλογα με την πείρα, τις γνώσεις και την καταξίωση του κάθε μέλους της.

Λάβετε όμως υπ’ όψιν σας, ότι ο διακοσμητής θα σας προλάβει από τυχόν λάθη, που θα φανούν αργότερα και θα αναγκασθείτε να διορθώσετε.

Και όλοι γνωρίζετε πόσο στοιχίζουν αυτά τα λάθη…

Ακόμη θα σας βοηθήσει λόγω της εμπειρίας του να επιλέξετε το καταλληλότερο συνεργείο ή προμηθευτή, με το μικρότερο δυνατό κόστος και την υψηλότερη ποιότητα.

ΜΗΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΗ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ;

14. Τι πτυχία ή τι πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένας διακοσμητής;
ΕΔΙΕ: Οι διακοσμητές με εμπειρία πέραν των 25 ετών έχουν πτυχία εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών κι όσοι προέρχονται από το εξωτερικό πτυχία κολεγίων. Σήμερα ο κλάδος της διακόσμησης ειναι ενταγμενος, πλέον και στα ΤΕΙ, στην χώρα μας, αλλα και σε πολλά πανεπιστήμια διεθνώς.

Στόχος μας, σε συνεργασία με διεθνείς ενώσεις, είναι να αναβαθμίσουμε και να διευρύνουμε το επίπεδο σπουδών και να αναγνωρισθεί, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το πτυχίο μας, η ειδικότητα μας και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΕΔΙΕ

© 2014-17 Ένωση Διακοσμητών Ελλάδος
Design by entropia, Powered by Cherryplus

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηπιόνης 8, 41335, Λάρισα

+306953010188

info@edie-hida.org.gr

Facebook Instagram Twitter Pinterest LinkedIn